Koh Samui - Se & göra

Big Buddha

På Koh Samuis norra kust finns öns främsta landmärke, en tolv meter hög, alldeles gyllene Buddha som lokalinvånarna helgar med intensitet. Buddhan går att se på flera kilometers avstånd. Den gyllene Buddhan omsluts av ett heligt tempel, fyllt av andra, mindre, helgedomar i form av Buddhafigurer och annat. Kontrastfullt nog inrymmer templet också en liten marknad där den som vill ta tillfället i akt att köpa på sig små souvenirer har ett gyllene tillfälle, samt flera matstånd för den vars mage kurrar efter allt kulturinsupande.

Na Muangvattenfallen

Koh Samui är känt sina många, härliga vattenfall och Na Muangfallen - de är två - är nog de allra vackraste. Na Muang är namnet på de lilafärgade klippor som omger vattenfallen. För att komma ner till Na Muang 1 finns en naturens egen trappa i berget och vid fallets slut kan man bada i en mysig liten lagun. Det mer spektakulära av de två Na Muang-fallen är dock Na Muang 2 som bara ligger en tio minuters promenad bort. Här känns det på riktigt som att man befinner sig i ett sagoland likt det Tingeling och hennes vänner bor i.

Hin Ta & Hin Yai

Naturliga stenformationer som ser ut som det kvinnliga respektive manliga könsorganet? Låter det otroligt? Märkligt? Spännande? Åk då till Hin Ta och Hin Yai-klipporna på Koh Samui där naturen i det närmaste verkar ha spelat ett spratt på mänskligheten. Du hittar Hin Ta och Hin Yai på kustremsan mellan Lamai och Hua Thanon.

Ang Thong

Koh Samui erbjuder ett rikt djur- och naturliv, något som bevaras med alla medel tillgängliga i Ang Thongs marina naturreservat. Ang Thong är en arkipelag bestående av 42 olika små öar med täta djungler, ståtliga kalkstensklippor, pudervita stränder, pittoreska vattenfall, gömda grottor och välmående mangroveträsk. Mångfalden i Ang Thong är enorm och en tur hit bäddar för många spännande möten, för att inte tala om alla med gyllene fotografimöjligheter.

Den mumifierade munken vid Wat Khunaram

På Koh Samui finns flera mumifierade munkar och den mest kände är Luang Pordaeng som finns på display i Wat Khunaramtemplet. Pordaeng, som dog år 1973, hade gett sina efterlevande tydliga instruktioner för hur de skulle behandla och förvara hans kropp efter hans död och om den när de följt hans instruktioner skulle undgå förruttnelse så önskade han att den skulle ställas ut till allmän beskådan som en påminnelse om Buddhas läror. Skulle kroppen börja förruttna önskade Pordaeng att de skulle kremera den istället. Munk Pordaengs kropp är än idag i oerhört bra skick, förvarad i en glasmonter i samma position som munken dog i  - mediterande. 

Samuiakvariet

Konstigt nog kan man på Samuiakvariet titta på en spektakulär tigershow, även om tigrar ju är sällsynta simmare. Faktum är att detta akvarium är både akvarium och zoo med gott om spännande attraktioner. Man bjuds på en ganska djup inblick i områdets marina liv, en hel del färgglada fåglar och flera, spännande, exotiska vildar. Detta är definitivt ett utflyktsmål värt att besöka, särskilt om man reser hit med barn.

Ladyboy cabaret

Ladyboy, detta uttryck som är så vidspritt i Thailand och samtidigt så oerhört exotiskt för landets besökare, kräver en liten introduktion. Tvärtom mot vad man kanske tror så är ladyboys en vanlig syn i de flesta delarna av Thailand, inte bara på kabaréer, nattklubbar och bordell. En ladyboy är alltså en transsexuell person som bytt kön från man till kvinna. En ladyboy kan befinna sig i olika stadier av sin transformation från att bara klä sig som kvinna till att ha genomgått avancerade hormonella och kirurgiska behandlingar. Alldeles oavsett är ladyboys, eller Kathoey som de kallas i Thailand, respekterade medborgare av ett numera officiellt tredje kön.

Ladyboykabaréerna är populära då detta fenomen är så utbrett i Thailand samtidigt som det är ganska ovanligt och exotiskt för många turister från väst, i högre eller lägre grad. En show brukar innehålla dans- och mimframträdanden och massor av glitter och glam. 

Den hemliga Buddhans trädgård

Uppe på de böljande kullarna i Koh Samuis inland finns den hemliga Buddhans trädgård Secret Buddha Garden, uppförd av lantbrukare Nim Thongsuk år 1976. Härifrån erbjuds man hänförande utsikter över det magnifika landskapet, samt tillgång till en ovanlig samling av statyer mitt i exotisk djungelmiljö.

Ormgården

Gillar du ormar? Kanske inte, men erkänn ändå att dessa benlösa djur fascinerar! På Koh Samui finns en ormgård där flera av kontinentens farligaste, vackraste och största ormar finns samlade. Helt klart en kittlande utflykt