Phuket - Andamansjöns pärla

Phuket är Thailands största ö och du som kan ditt Thailand litegrann undrar säkert varför ön inte heter Koh Phuket eftersom prefixet Koh, som betyder just ö på Thai, vanligtvis finns med i önamnet (jämför med t ex Koh Samui, Koh Pangan och Koh Lanta). Antagligen har man tagit bort Koh i namnet eftersom Phuket känns mer som fastland än som en klassisk ö. 

En ö stor som ett fastland

Phuket, som ligger utanför Thailands västkust, är 49 km lång och 21 km bred så man känner sig sällan omgiven av vatten. Denna ö kallas i folkmun för Andamansjöns pärla och är sedan lång tid tillbaka djupt älskad av människor över hela världen. Det är inte sällan på Phuket man landar när man flyger till Thailand för semesterfirande, flygplatsen är en nationell (och internationell) hubb.

Omtyckt av alla

Några av Phukets stränder är kända över hela världen som t ex Karon och Kata och syndernas stad Patong - hela Asiens partyhuvudstad - har fått sin beskärda del av internationell uppmärksamhet. Phuket är en plats där många människor känner sig fria och lever ut på ett sätt de aldrig skulle göra hemma. Det är en på många sätt befriande plats att vistas på men det är också en plats där en del stereotyper befästs.

Upplev, ät, shoppa och njut

När det gäller lyx och kvalitet såväl som budgetalternativ så är det rättvist att säga att man hittar det mesta på Phuket, men eftersom det är ett väldigt populärt ställe som lever på massturism så får man kanske lite mindre för pengarna här är man får på andra, mer avlägsna platser. Det är lite dyrare på Phuket, lite skränigare men också - på vissa håll - lite flottare. Lite mer av allt, skulle man kunna säga. Det är t ex ingen konst att hitta lyxiga span här, kolla på jetsetters och äta på tjusig restaurang - om man så vill.

Det som vill shoppa loss har väldigt många gyllene tillfällen på Phuket men också äventyraren får sin beskärda del av roligheter. På Phuket kan man djuphavsdyka, åka på trekkingäventyr, ägna sig åt vattensporter eller bara lata sig på stranden om dagarna. Det är en flexibel och lättillgänglig destination, populär bland allt från barnfamiljer till festsugna ungdomar och soldyrkande pensionärer.

Ett enkelt val

Det många gillar med Phuket är enkelheten. Det finns mycket vackert och intressant att se och uppleva i Thailand och få av de sakerna finner man på Phuket, det är inte för platsens originalitet man väljer den utan för att den är lättillgänglig och erbjuder precis allt det man söker: bekvämlighet, fantastiskt klimat, skönt hav, vackra stränder, god mat och gott om shoppingalternativ respektive nattliv. Det enda man får gå med på är att samsas med en hel del andra människor, Phuket är inte ett alternativ för dig som vill semestra på en lugn, avlägsen, ”down-to-earth”-plats. 

För äkta globetrotters är Phuket kanske inte utmaning nog, även om en åtminstone en liten avstickare hit lockar de flesta, men för barnfamiljen som vill sola och bada i trygg och fin miljö, eller för ovana, unga som gamla resenärer, är Phuket suveränt. Man måste förstås inte hålla sig till de mest populära stränderna och städerna, om man söker sig lite mer åt syd eller öst är miljön avsevärt lugnare - för att inte tala om det prunkande inlandet dit turister sällan tar sig.