Koh Samui – fakta

Historia

Man tror att Koh Samuis första bosättare var fiskare från Malackahalvön och södra Kina, de tros ha kommit hit runt 500 e.Kr. På kinesiska kartor från 1687 finns Koh Samui med och det är de allra tidigaste historiska dokumenten som bekräftar ön, dock går Koh Samui på dessa kartor under namnet Pulo Cornam.

Ordet Koh betyder ö på Thai, vilket är varför så många av landets öar har just detta som pronomen, men vad Samui betyder är något av ett mysterium. Det finns träd på ön som kallas mui och möjligen är namnet Samui en förlängning av detta ord. En annan teori är att samui kommer från det Malackiska ordet saboey som betyder säker fristad/hamn.

Fram till den senare delen av 1900-talet var Koh Samui en relativt isolerad, mer eller mindre självförsörjande ö med väldigt lite kontakt med Thailands fastland. Det fanns inga vägar på Koh Samui innan 1970-talet och för att ta sig från ena sidan av ön till andra fick man räkna med ett dagslångt trekkingäventyr genom svårframkomliga djungellandskap. Det är svindlande att tänka på hur Koh Samui har förvandlats på de senaste 50 år. 

Nu för tiden blomstrar Koh Samui ur många hänseenden och öns inkomster kommer nästan uteslutande från turismen. En del menar dock att de snabba, stora förändringar som skett på Koh Samui de senaste åren har medfört viss negativ påverkan på såväl miljö som kultur. 

Turism 

Turismens framfart på Koh Samui har resulterat i storskalig byggnation av resorter, bungalows och flotta villor på ön. Det finns runt 18 000 hotellrum på Koh Samui och de flesta turister som kommer hit kommer från andra Tyskland, Storbritannien, Thailand och andra asiatiska länder. Det är en semesterdestination som bara ökar i popularitet – framför allt bland turister från asien.

Flora & fauna

När en plats är slående vacker så innebär det i regel att det finns en rik och varierad flora, och i förlängningen fauna, där. Koh Samui är en tropisk, exotisk, närapå utopisk plats med både berg och djungler samlade på relativt liten yta. Här vajar kokospalmer i vinden och utbudet av andra träd och växter är enormt. Man kan bada i blå laguner, beundra vattenfall, och möta djur som elefanter och krokodiler. På Koh Samui leker vilda apor i trädtopparna och under havsytan finns fiskar och koraller i alla regnbågens färger. Den som gillar natur kommer att trivas som fisken i vattnet – bokstavligt talat – på Koh Samui. 

Ta sig hit och ta sig runt

De flesta som kommer till Koh Samui landar på flygplatsen med samma namn. Koh Samui flygplats stod klar år 1989 och ägs av Bangkok Airways. Från Samui flygplats kan man smidigt ta sig till och från destinationer som Phuket, Bangkok, Kuala Lumpur m.fl.

Det finns också ett flertal färjebåtar som för besökare mellan ön och fastlandet, två av dem tar även ombord bilar. 

På ön finns kollektivtrafik i form av bussar som kör till alla Koh Samuis intressanta vrår, bussystemet är väl fungerande. Den som föredrar mer privata resor kan såklart åka taxi, eller hyra en egen bil.

Songthaews är som flakbilar med sittplatser – ett billigt och charmigt, och omåttligt populärt, sätt att ta sig runt.