Klimat

Årstiderna

Thailand är ett land med skiftande miljö, vad som gäller klimatmässigt i syd gäller sällan samtidigt för norr. Generellt sett kan man säga att Thailand erbjuder tropiskt klimat med hög luftfuktighet och tre årstider - den heta årstiden mellan mars och maj, den regniga årstiden mellan juni och oktober samt den svala årstiden mellan november och februari. De sydligaste delarna av Thailand har egentligen bara två säsonger eftersom temperaturerna knappt ändras över året. Man delar istället in årstiden i den torra och den blöta årstiden där den torra sträcker sig från november till mars på sydvästkusten och mellan januari och augusti på den sydöstra. 

Monsun

När vi i Sverige är mitt uppe i sommaren så kommer monsunregnen till Thailand, de brukar falla mellan juli och oktober. Under denna årstid brukar landet ofta drabbas av översvämningar och extremt hög luftfuktighet. Allra värst drabbas Thailands norra delar av monsunen. 

Temperaturer

I de centrala och södra delarna av Thailand ligger temperaturerna relativt stadigt under hela året. Det skifta bara med några grader och rör sig i regel över 30-gradersstrecket. Temperaturen kan falla lite mer i de norra delarna av Thailand även om det vore synd att säga att det någonsin blir kallt här. 

Thailand är som bäst när vi har det som sämst

Det går inte att förneka att det passar oss solsvultna nordbor perfekt att mötas av tropiskt klimat när det är som bäst (dvs. varken regnigt eller olidligt hett) när vår vinter är mörk och kall och inte visar minsta tendens på att mjukna. När man talar om "svalt" i Thailand så ligger temperaturen ändå sällan under 30oC. För dig som vill semestra i Thailand avslöjar vi gärna att detta lilla paradisland visar sig från sin allra bästa sida mellan november och mars.