Sevärdheter

Thailand går ofta under smeknamnet The land of smiles och när du besöker Thailand för första gången förstår du snabbt varför - överallt möts man av vänliga, leende människor! Det finns väldigt mycket att upptäcka i Thailand och vad man väljer att göra avgörs beroende på vilka intressen man har. Naturligtvis är stränderna förmodligen Thailands absoluta huvudattraktion, men de är inte landets enda sevärdheter. 

Grand Palace i Bangkok

Få människor reser till Thailand med fokus på att besöka storslagna palats eller heliga tempel, även om sådana utflykter ofta blir trevliga avbrott till de långa dagarna på stranden. De flesta Thailandsresenärer tycker om att spendera en dag eller två i Bangkok antingen vid ankomst eller innan hemfärd och den mest uppenbara och kanske mest minnesvärda sightseeingutflykten man kan göra i Bangkok är det stora palatset. Detta är ett palats som får sina besökare att tappa andan av förundran - och beundran. Här finns oräkneliga saker att se i form av gamla reliker, ståtliga hallar och Wat Phra Kaeo - Smaragdbuddhans tempel. 

Magiska Koh Phi Phi

Visst är Phi Phi öarna olidligt populära och ofta överbelamrade av turister, men det unika med dessa öar är att de är helt obebodda. Här får du chans att stöta på apor på... Monkey Beach; åka en guidad tur på en liten träbåt; hyra kajaker och paddla runt på egen hand; snorkla, dyka och betrakta fantastiska, långsamma solnedgångarna. 

Söndagkväll I Chiang Mai - ett äventyr för smaklökarna

Maten är en av Thailands huvudattraktioner, så mycket är säkert. Maten är oerhört god, smakrik och dessutom ren. I Chiang Mai organiseras varje söndag kväll en matmarknad där man kan köpa alla tänkbara favoriter ur gulliga stånd, och det kostar knappt någonting. Smaka Crab Cake, friterad banan eller en färsk frukt shake. Få saker på denna matmarknad kostar mer än 20 kronor. 

På Chiang Mais söndagsmarknad kan man också köpa tyger, tvål, rökelse, musikinstrument, tavlor etc. - perfekt för souvenirshopping med andra ord! 

Khao Yai nationalpark

Elefanter är heliga i Thailand, det märker man fort när man kommer hit. Man kan åka iväg på en grupptur till Khao Yai nationalpark där man får chans att hajka genom djungeln med elefanter som sällskap. Man får också hjälpa till med saker som att mata elefanter, umgås med dem och njuta av att se dem i sina naturliga omgivningar. Utöver umgänge med elefanter kommer man också att komma i kontakt med apor, exotiska fåglar, vattenfall och annan tropisk flora och fauna. Ett besök hit blir helt klart ett minne för livet. 

Sukhotai

Sukhotai är en av Thailands antika huvudstäder - idag är den främst intressant ur historisk och fotografisk synpunkt då den bjuder på både lång och intressant historia samt spektakulära vyer. Sukhotai stad finns med på UNESCOs lista över världsarv och staten har investerat ganska mycket i olika restorationsprojekt. 

Ayutthaya

Ayutthaya är ännu en av Thailands antika städer, med välbevarade romantiska ruiner. Även detta är en före detta huvudstad. Du som befinner dig i Bangkok kan enkelt ta dit till Ayutthaya då det bara ligger en kort bussresa bort. 

Snorkling och dykning

Du som älskar att dyka, eller kanske ännu inte har gjort ditt första dyk men känner dig sugen, har ett drömläge här i Thailand. Här finns fantastiska saker att se under vattenytan, havstemperaturerna är ljuvliga och dykkulturen väl utbredd. Det finns erkända PADI-kurser att delta i på de flesta håll i centrala och södra Thailand. 

Du som hellre ligger kvar vid vattenytan och betraktar skönheten på tryggt avstånd kan välja att snorkla istället för att dyka. Man ser det mesta även utan syrgastuber på ryggen och med en instruktör kan man vässa sina snorklingskunskaper och bli riktigt flexibel med bara snorkel och mask. 

Det erbjuds mängder av tillfällen till snorklings- och dykningsutflykter på alla populära destinationer i Thailand och det är definitivt något man aldrig ångrar att man åkte på.