Klimat

Årstider

Man brukar prata om tre årstider när man diskuterar Koh Samuis klimat. Hur många årstider som finns i Thailand varierar lite beroende på var i landet man befinner sig. 

De tre årstiderna på Koh Samui är: 

  1. Den torra årstiden som sträcker sig från december-februari
  2. Den heta årstiden som sträcker sig från mars-augusti
  3. Den regniga årstiden som sträcker sig från september-november 

Monsunen

Monsunen, den regniga årstiden, infaller på Koh Samui mellan oktober och november, dvs. lite senare än på andra hall I Thailand. Månaderna innan monsunen är hetare än månaderna som följer efter monsunen vilket är varför december-april är de månader folk allra helst besöker Koh Samui.

Temperatur

Klimatet på Koh Samui beskrivs som tropiskt savannklimat med bara en enda torr månad – februari. Annars är luften varm och fuktig året runt. Med det sagt är luften ändå aningen torrare här än på populära platser som Phuket och övriga södra Thailand. De svalaste månaderna är oktober-november samt januari-februari, men skillnaderna är egentligen små. 

Bästa tiden att resa hit

De allra flesta som reser till Koh Samui kommer hit för att sola och bada och njuta av värme och vackert väder, god mat, vackra landskap, vänliga människor och kanske lite nattliv. För att kunna njuta av allt detta är det viktigt att komma hit när vädret är just torrt och soligt. 

Det är skönt på Koh Samui året runt, men för att undvika de värsta regnperioderna så gör man bäst i att låta bli att komma hit i oktober-november. I december är antalet regndagar relativt många, men skurarna är små och snabbt övergående och sällan irriterande. 

Reser man till Koh Samui när vi i Sverige har sommar så får man förvänta sig höga temperaturer och hög luftfuktighet.