Koh Samui

Koh Samui är en ö utanför Thailands östkust och fastlandets närmaste stad heter Suratthani. Koh Samui är en stor ö, faktiskt Thailands näst största, med en yta på ca 230 km², men med det sagt tar det inte mer än en timme att köra runt hela ön. Na Thon heter öns största stad och ofta går denna inbjudande ö under smeknamnet Kokosnötsön. Det finns 50 000 permanenta invånare på Koh Samui. 

En storfavorit bland öar

Vad är det då som gör Koh Samui så speciellt? Ser inte Thailand lika vykortsmagiskt ut överallt? Thailand är ett land med väldigt många vackra platser, men varje del av landet är unikt. Något som låter särskilt lockande med just Koh Samui är att man i inlandet kan bada i vattenfallsutsmyckade laguner. Det är en oslagbar upplevelse man bär med sig resten av livet sedan – för att inte tala om vilka fantastiska foton man får med sig hem. 

Det Koh Samui är allra mest känt för är sina många, makalöst vackra stränder. Sanden är vit och puderfin och kantas av det fantastiska havet som skiftar i alla tänkbara blå, turkosa och gröna nyanser. Det är lätt att falla handlöst förälskad i undersköna Koh Samui, som är som en välpolerad pärla. Sköna dagar under ett parasoll, svalkande dopp i det blå och avkopplande promenader längs strandkanten medan solen sakta letar sig ned mot horisonten vid dagens slut är precis vad en vinterfrusen själ från norr behöver för att frostas av och tina upp. Efter en semester på Koh Samui återvänder man fulladdad med energi och inspiration – och minnen för livet. Det dröjer inte länge förrän man börjar planera för en återresa… 

Koh Samui blir bara mer och mer populär

Även om denna undersköna thailändska ö funnits med i listan över självklara paradisdestinationer för Thailandsresenärer ända sedan start så finns det inga som helst tecken på att intresset för Koh Samui skulle svalna. Thailand har blivit en jätte i turistindustrin, det är hit man reser om man vill ha en skön mix av (relativt) billigt, trevligt, vackert och bekvämt. Eftersom just Koh Samui har varit med i gamet riktigt länge så finns det en relativt avslappnad och väl acklimatiserad relation mellan det lokala livet och turistlivet. 

Koh Samui upplevs kanske som lite flottare än flera andra destinationer och lockar till sig de Thailandsbesökare som gärna lägger några Baht extra på att få ett lite finare rum och lite tjusigare restauranglokaler. På Koh Samui finner du inget skräp på gatorna och flera av öns restauranger  håller världsklass. Ytan på Koh Samui är välputsad och hela ön är höljd i något av ett lyxigt skimmer. Låt dock inte denna beskrivning avskräcka dig som längtar efter thailändsk genuinitet. Sök dig till städernas bakgator och bortom strändernas slut så får du möta lite charmigare godbitar i form av matstånd och buddhistiska tempel. Öns södra och västra sida är också i allmänhet mer down to earth än de övriga delarna. 

Här får du allt och mer

Man skulle kunna sammanfatta Koh Samui med att säga att hon har allt som hela Thailand har att erbjuda, men koncentrerat på en enda ö. Ur det perspektivet är Koh Samui ett smidigt val för den som vill uppleva mycket under sin semester, men slippa längre sträckor. 

Man kan sträcka ut sig under ett parasoll, med närhet till en beach bars snacks och drinkar under precis hela sin vistelse om man vill, men känner man för att göra avbrott i lättjan så finns det massor att välja mellan på Koh Samui; allt från att delta i spännande vandringar och båtturer till att besöka vattenfall, kokosodlingar och heliga tempel. Man kan också med fördel ta en heldagstur till grannön Koh Phangan eller – för den modige – ge sig ut på djuphavsdykning. På kvällarna bubblar det av liv vid gatumarknader, i barer och klubbar. Koh Samui är en ö för alla! 

Lätt att ta sig hit

Den som reser till Koh Samui från Sverige flyger i regel först till Bangkok och sedan vidare med inrikesflyg till Koh Samui. Man kan också ta sig till Suratthani och sedan därifrån med båt vidare till Koh Samui. Om du befinner dig i Phuket och vill åka till Koh Samui kan du också ta dig över snabbt och smidigt med flyg. Buss går också från flera orter. Det thailändska transportsystemet är väl utbyggt och väl fungerande, så att ta sig runt är sällan ett problem.

Boka resan i god tid

Som med alla populära destinationer så tar de bästa platserna slut först. En rekommendation till dig som vill åka till Koh Samui är att boka din resa – och ditt boende – i god tid.