Bangkok - Se & göra

Det finns gott om spektakulära saker att se och uppleva i Bangkok, detta är främst en stad att uppleva saker i - avkopplingen bör man spara till öarna. Bangkoks nattliv är världskänt, men även den som intresserar sig för historia och kultur har en skattkista att gräva ur i Bangkok. 

Templen

Några av världen mest fantastiska tempel finns att se i Bangkok. De bjuder på sanslösa hantverk, historiska reliker och smäktande utsikter. Vissa är smyckade till tänderna med ljus och blommor medan andra är lite mer spartanska (så spartanskt ett buddhistiskt tempel nu blir). 

Bland templen man inte får missa hör: 

  • Wat Prakeaw + Grand Palace 
  • Wat Arun - Temple of Dawn 

Wat Prakeaw med det storslagna palatset är en av de första platserna man lockas till som turist i Bangkok. När man når fram förstår man vad hypen handlar om - platsen är som hämtad ur en storslagen saga! Detta tempel uppfördes år 1782 och var kungafamiljens hem i över 150 år. Arkitekturen och detaljerna är bortom denna värld! 

Gryningens tempel - Wat Arun (Wat betyder tempel) - bjuder på en minst sagt imponerande siluett. Bäst intryck gör detta tempel i gryningsljuset och även om det är vackert på avstånd så är det ännu vackrare på nära håll. Templet har delar av glaserat porslin, bara en sådan sak! 

Chao Phraya-floden

Anledningen till varför Bangkok ligger där hon gör är en enda - Chao Phraya-floden som ger ett strategiskt guldläge för såväl bosättning som handel. Trafiken på floden är ganska tung, men det hindrar den inte från att vara av stort värde för turisten. Här kan man åka vatten-taxi och möjlighet att se fantastiska tempel och byggnader längs vattenkanten. En tur längs floden är en upplevelse man bär med sig länge. 

Marknaderna

I de flesta städer runt om i världen arrangeras marknader och i Asien är dessa färgsprakande, väldoftande samlingsplatser där man kan fynda saker som tyger, kläder, kryddor, hantverk, smycken och mycket, mycket mer. Om du är i Bangkok över en helg så får du inte missa Chatuchak Weekend Market som är en festlighet för alla sinnen, här kan man fynda! 

En annan marknad som väcker nyfikenhet hos många, med all rätt, är den flytande marknaden som äger rum på Chao Phraya-floden. Det finns fler flytande marknader i världen, men detta är möjligen modermarknaden av alla flytande marknader. Här glider ett tiotal små båtar parallellt med varandra, alla fyllda till bredden med frukt, grönt och blommor. Det är en fröjd för ögat! 

Jim Thompsons hem & museum

Det finns ett hus i Bangkok där en man vid namn Jim Thompson brukade bo. Jim var en medelålders man från USA med en enorm passion för Sydostasiatisk konst, kultur och arv. Jim bodde i Bangkok i 30 år och introducerade det idag så välkända thailändska sidenet för de västerländska modehusen. Thompson försvann oförklarligt år 1967 men hans otroliga teakhus med alla sina fantastiska reliker står kvar och är tillgängligt för besök av allmänheten.