Bangkok - Fakta

Fem snabba

  1. Huvudstad i Thailand
  2. Invånare: Fler än 14 miljoner i hela storstadsområdet
  3. Har en genomlöpande flod som heter Chao Phraya
  4. Blev Thailands huvudstad år 1782
  5. Stadens thailändska namn är Krung Thep Maha Nakhon vilket kan översättas till Änglarnas stad 

Historia

Bangkok har ett strategiskt guldläge vid floden Chao Phrayas mynning och blev huvudstad för nationen år 1782. Efter denna proklamation började platsen växa i rask takt och intresset för det vi idag kallar Bangkok spred sig fort. Staden växte och utvecklades - en trend som fortsätter än idag. Bangkok låg som förgrund för moderniseringen av Siam under 1900-talets senare del och var utsatt för de allierade truppernas bombningar under andra världskriget. Det är i Bangkok som Thailands politik har sitt epicentrum och har varit scenen för ett flertal revolter och statskupper. 

Man vet inte med säkerhet exakt när de första bosättarna kom till det område som idag kallas Bangkok men man förmodar att det från början var en liten by där folk kunde odla och kanske bedriva lite handel. Så tidigt som på 1400-talet var denna plats redan en viktig punkt för sjöfarare.

Ayutthaya

Innan Bangkok blev Bangkok hette området, som var ett eget kungadöme, Ayutthaya. Detta var under perioden 1351-1767. Platsen var världsberömd bland sjöfarare och handelsmän från när och fjärran, främst för att det var en plats där man var vänligt inställd till främlingar. Det finns gamla beskrivningar från 1500-talet av Ayutthaya som en av världens största,  rikaste och flottaste platser och kallades ofta Siam i internationella kretsar. 

Status

För några år sedan fick vi via Nyhetskanaler följa ett Bangkok i uppror och år 2014 genomfördes en statskupp och landet övertogs av en militärjunta kallad National Council for Peace and Order. Idag råder politiskt lugn i Bangkok men det är alltid bra att hålla koll på läget via UD

Eftersom Bangkok de senaste åren vuxit rejält i storlek, man uppskattar att cirka 13 miljoner människor rör sig i staden på daglig basis, så har miljön kommit att påverkas mycket negativt. I Bangkok är luftföroreningarna tunga och omfattande och för att försöka minska dem har man låtit införa Bangkok Mass Transit System som är som en tunnelbana i luften.

Turism

Thailand är ett högt älskat land och som huvudstad för landet som för många symboliserar paradiset så har Bangkok väldigt mycket turister. Faktum är att Bangkok  internationellt sett är en av världens främsta turisthuvudstäder

Många som besöker Thailand spenderar några dagar i Bangkok vid ankomst eller avresa, även om deras primära mål finns annorstädes i landet. Man passar på att sightseea lite, shoppa, äta gott och kanske leva ut i det pulserande nattlivet. 

Ta sig hit & ta sig runt

Man tar sig enkelt till Bangkok med flyg, det är en välbesökt stad och en hubb för flygbolag från hela världen, precis som det var en sjöfararhubb för århundraden sedan. I Bangkok kan man åka, kollektivtrafik, taxi eller tuk-tuk. Var dock beredd på att man i en taxi kan riskera att fasta i trafikstockningar.