Sukhothai – Utvalda sevärdheter

Från den historiska parken till allt det omkring

Att det finns många sevärdheter och massor att uppleva i norra Thailand är det inget snack om. Detta är då också något som gör staden och provinsen Sukhothai till något alldeles speciellt. Det största kommer naturligtvis att vara den historiska parken samt de två muséerna som finns, men det kommer även att finnas lite annat att se och besök vid en vistelse i denna stad. Bland annat handlar detta då mycket om en annan park vid namn Si Satchanalai National Park samt något där det går att se massor av föremål från en stor utgrävning. Denna plats kallas för Celadon Kiln.

The Historical Park

Den historiska parken, The Historical park, eller den gamla staden som detta område även kallas är den största anledningen som gör att Sukhothai besöks av så många varje år. Här handlar det halt och hållet om historia, kultur samt att se olika rester som finns kvar av alla de många byggnader som finns på denna plats. Detta är en av de absolut största och mest intressanta platserna att besöka för den som har ett intresse av den thailändska kulturen, och också vill vara den som ser något mycket stort som hamnat på UNESCO´s världsarvslista. Här finns inte mindre än 193 olika ruiner att utforska.

Ramkhamhaeng National Museum

Detta stora museum med massor att se öppnades redan 1964 och har haft ett otaligt antal besökare sedan dess. Här kommer besökaren att finna massor av olika fynd från Sukhothai, Si Satchanalai och Kamphaeng Phet vilka var de tre stora platserna i imperiet under den tid det begav sig. Detta kommer att vara den perfekta platsen för alla de som vill se hur imperiets arkitektur förändrades från Khmer-stil till den senare övergången till Ayutthaya-stil. Något som också kommer att finnas i stor utsträckning är Buddhastatyer, där det även finns ett flertal som är mycket sällsynta och även de bäst bevarade i sin genre.

Sankalok Museum

Vid ett besök på Sankalok Museum så kommer det inte bara att finna fynd och välbevarade föremål från Sukhothai, utan här handlar det om massor av olika fynd från en lång rad av olika provinser som samlats på en plats. Det som kan beskådas är i första hand allt det som rör Celadon-stilen och allt det som har med krukmakeri att göra från den tiden. Denna stora samlig består av allt från thailändska föremål och även vietnamesiska, men kommer i huvudsak att vara koncentrarad på krukor och fint porslin från Kina. Lyckligtvis kommer allt detta att finnas tillhand för alla de som gör ett besök i Sukhothai.

Si Satchanalai National park och Celadon Kiln

När ett besök i den gamla staden och den historiska parken redan gjorts och hungern av kultur och historia fortfarande inte är mättad, så kan ett besök i Si Satchanalai Park vara ett måste. Denna plats består till huvudsak av tempelruiner, där de tre största att se är Wat Phra Mahathat, Wat Chang Lom och Wat Chedi Jet Taew. Då det gäller Celadon Kiln är detta en plats att studera vad som funnits under en arkeologisk utgrävning rörande olika hantverk och den teknik som användes för att skapa dessa. Något som kan vara mycket intressant och spännande för den intresserade.