Fakta om Sukhothai

Geografiska Fakta

Hela det område som kallas för Sukhothai provinsen spänner över 6596 kvadratkilometer och residensstaden i detta område är staden som i sitt rätta namn benämns Sukhothai Thani. Denna stad ligger belägen 427 kilometer norr om Bangkok och cirka 300 kilometer söder om Chiang Mai, som också är en mycket populär destination för alla som verkligen vill uppleva Thailand. Stora delar av provinsen är förlagd till dalen som gränsar till den stora floden Yom och omgärdas samt innefattar delar av bergskedjan Khao Luang. Denna bergskedja har fyra stora toppar vid namn Khao Phu Kha, Khao Phra Mae Ya, Khao Chedi och Pha Narai som alla ligger inom det område som kallas för Ramkhamhaeng National Park.

För den som väljer denna dela av Thailand som ett turistmål, så kommer detta att innebära många olika skillnader i miljön. Här kommer det å ena sidan att finnas allt det moderna med infrastruktur och vägar att ta sig fram på, samtidigt som en besökare också möts av ogenomtränglig terräng och många olika nivåer i den geografiska skalan. Helt enkelt kan detta bli ett underbart äventyr som verkligen ger den som tar sig an resan ett fantastiskt perspektiv på hur olika miljöer kan fogas samman för att vara det som verkligen drar människor till sig.

Historiska fakta

Då det gäller de historiska fakta som finns rörande allt från hela den stora provinsen Sukhothai och staden Sukhothai Thani, så finns det egentligen så mycket att skriva att bara det kunde ta en hel webbplats. Det enda rätta kommer således bli att besöka denna plats för att inhämta informationen. Här kommer dock en kort snutt för att påvisa hur intressant denna plats historia är presenteras. Det hela började redan det 13:e århundradet, då Sukhothai grundades och därmed blev det första oberoende kungadömet i Thailand. Detta leddes då av kung Ramkhamhaeng. Alla de många tempel som under denna tid byggdes har restaurerats med stor kärlek till kulturen, och kan än idag ses och besökas av alla de som företar en resa till Sukhothai.

Innan kungadömet grundades så var detta under makten av Kambodja och Kmerer, och en stor front för det stora Ankor-imperiet. Dessa drevs ut när Pho Khun Pha Muang och Pho Khun Bang Klang Hao, moder till kung Ramkhamhaeng, slog samman sina styrkor och besegrade Kmererna i en strid om landet. Efter detta knöts viktiga handels- och politiska relationer med Kina och andra länder, samtidigt som religion och kultur ingick som viktiga grundstenar för folket. Allt har dock ett slut och det hade även detta, Thailands första kungadöme, efter att hela åtta kungar regerat. Slutet kom 1365 när Sukhothai blev en del av det kraftfulla expanderande imperiet Ayutthaya.

Fakta om staden Sukhothai Thani

Sukhothai Thani är det som idag kallas för den nya staden, och den gamla bär enbart namnet Sukhothai. Dessa ligger cirka 12 kilometer ifrån varandra men är idag naturligtvis sammanknutna med varandra. Det är i den gamla staden som besökaren finner allt det som har med kultur och historiska byggnader att göra, medan den nya delen är den som består av allt det moderna som alla städer idag behöver för att locka besökare. Det är i Sukhothai Thani som alla besökare finner de hotell och resort som finns att bo på undervistelsen, samt även den plats som de finner alla restauranger och det mindre uteliv som existerar i denna del av Thailand.

Sukhothai lade grunden till det thailändska alfabetet

Det thailändska alfabetet är en skrift som har många år på nacken och den som styr resan till Sukhothai, kommer också att vara den som besöker den plats där detta sägs ha skapats. Den som fått stå som skaparen av den thailändska skriften har tillskrivits kung Ramkhamhaeng, som därmed blivit en frontfigur i den thailändska historien. Vid ett besök i denna stad kommer det därför att finnas mycket information att inhämta om bara detta för den som har ett intresse av kulturhistoria. För alla andra så är det helt enkelt också en mycket vacker plats på jorden, där själen får frid och kroppen återfår sina krafter.

Sukhothai Historical Park

det som idag kallas för Sukhothai Historical Park ligger i anslutning till den mera moderna staden som skapats utanför och runt denna fantastiska park som hamnat på UNESCO´s lista över världsarv. Egentligen så är det denna park och allt som finns innanför murarna vilka bildar en rektangel, som är den riktigt gamla staden Sukhothai. Denna park består av en hela 70 kvadratkilometer stor yta och här finns det 193 ruiner att finna för den som vill se allt det som grundade stora delar av dagens Thailand. Den största av de ruiner som finns är det tempel som bär namnet Wat Mahathat. Parken sköts och drivs av Fine Arts Department of Thailand och har varje år tusentals besökare som skådar alla de stora statyerna och de otroliga konstverk som finns i form av välbevarade byggnader.