Fakta om Ching Rai

Geografiska Fakta

Då det gäller de geografiska fakta som finns rörande Chiang Rai så finns det de för själva provinsen och de för den stad som också bär namnet. Gällande provinsen så finns det ett invånarantal i denna på cirka 1250000 personer, medan det i staden finns cirka 80000 invånare. Staden har en landareal av 61 kvadratkilometer medan provinsen spänner över 11678 kvadratkilometer. Den generella höjden över havet i provinsen Chiang Rai är cirka 580 meter. Den norra delen av provinsen är den del som kallas för den gyllene triangeln. Denna del består i huvudsak av jordbruk som arbetar med produktion av kaffe, kokosnötter, ananas, och bananplantage.

Den stora Mekongfloden skapar gränsen mot Laos och Mae Sai floden och Ruak floden gränsen mot Burma. Genom staden Chiang Rai rinner Kok floden och söder om staden det som kallas för Lao floden, vilket är en förgrening av Kok floden. De södra delarna av provinsen är ett ganska platt landskap där floderna skapar bra förutsättningar för odling och olika typer av jordbruk. Det är också i de norra och västra delarna av landskapet där bergen finns, och detta medför då naturligtvis att det är den plats som bergsfolket har sina byar i.

Historiska fakta

Själva staden Chiang Rai grundades redan 1262 av kung Meng Rai. Detta blev då den första staden i det som kallades för kungariket Lanna. Chiang Rai som provins har dock vara befolkad så långt tillbaka som sedan det 7:e århundradet. Staden blev då det som kom att vara huvudstad under kung Meng Rai´s tid som härskare. Efter detta blev staden tagen i besittning av Burma och kom att vara burmesisk under många hundra år. Det skulle dröja ända till 1786 innan Ching Rai blev under besittning av den större staden Chiang Mai. Staden och landskapet runt denna blev 1933 utnämnd till en av Thailands många provinser.

För att återigen gå tillbaka i tiden då något mycket intressant hände så var detta under tiden som Kung Sam Feng Kaen var härskare, vilket fortfarande var under det som kallas för Meng Rai dynastin. 1432 upptäcktes det som idag kallas för The Emerald Buddha, Phra Kheo, vilket är en av de mäktigaste Buddha statyetterna som finns. Detta skedde när en jordbävning delade berget Chedi vid foten av Wat Phra Kaeo. Under årens lopp har denna Buddha skötts i i minsta detalj och idag finns den sedan 1993 att beskåda i Wat Phra That Doi Chom Thong, där den kallas för Sadue Mueang som betyder stadens navel.

Hotell och boende i Chiang Rai

När ett besök i Chiang Rai planeras brukar det i allmänhet finnas så mycket hotell och andra boenden att det inte finns någon anledning att boka i förväg. Naturligtvis gäller detta om den som reser kan tänka sig att bo på vilken plats som helst. Om det är ett speciellt boende som sökes så kommer det alltid att vara det bästa valet att förhandsboka detta boende innan resan. Gällande det boende som erbjuds i Chiang Rai så kommer det att finnas allt från bra hotellboende för familjer och alla som söker detta liv. Det kommer även att finnas gästhus av billigare varianter för alla de som kallas backpackers eller reser på en mindre budget. Utöver detta finns det naturligtvis även ett antal finare resort för de som inte tvekar att spendera lite extra för sitt boende.

Gör ett besök hos bergsfolket

Vid ett besök i Chiang Rai eller i någon av alla de andra nordliga städerna i Thailand som har de stora kända bergskedjorna vid sidan om sig, så kommer det att vara en ren självklarhet att besöka de olika byar som finns uppe i bergen. Här kommer besökaren att få en helt unik upplevelse och verkligen komma tillbaka till rötterna i den thailändska kulturen. Det bästa med allt är att det också finns en stor produktion av kulturella föremål och andra föremål som inte går att köpa på andra platser. Här finns då chansen att uppleva något magiskt samtidigt som det också finns stora möjligheter att köpa vackra souvenirer för att dekorera hemmet med efter resan.

Chiang Rai – En del av den gyllene triangeln

Något som säkerligen alla har hört talas om är den gyllene triangeln, The Golden Triangle, som sedan länge varit känd som den väg opium och övriga narkotiska preparat smugglades in och ut från Sydostasien. Hur som helst är denna väg numera mycket känd och har sedan länge bytts ut mot andra väger och sätt att sköta denna kriminella bransch. Nog för att det fortfarande finns de som använder sig av den, men detta medför idag en stor riska att bli ertappad. Hur som helst kommer den som gör ett besök i Chiang Rai vara mycket när denna plats, vilket medför att ett besök eller en guidad tur inom detta område kan vara något som ska stå på schemat. Den gyllene triangeln sträcker sig över de svårtillgängliga bergspartierna som tillsammans bildar knuten mellan Burma, Laos och norra Thailand.