Phuket - Stränder

Stränderna är förmodligen den primära anledningen till varför alla älskar Thailand, i samverkan med klimatet förstås. Alla dessa gröna och blå nyanser; den omfamnande temperaturen, den kristallklara transparensen och den lugna strandkanten - det är ofantligt inbjudande att vistas på Phukets stränder. 

På Phukets mest populära stränder trängs man med många andra Phuketfans och har man inget emot att samsas om strandytan med andra så kan man hålla sig till dessa. Har man däremot svårt att slappna av ordentligt när folk spelar boll, skriker, leker och plaskar alldeles intill en så gör man klokt i att söka sig till någon av de lite lugnare stränderna. 

Parasoller, solbäddar och vattensporter såväl som ställen att köpa snacks och förfriskningar på finns i stort sett på alla Phukets stränder, det är inte ön att besöka om man söker tystnad och ro. 

Patong

Patong - strändernas strand - platsen där allt började och fortsätter än idag. Inga tendenser tyder på att intresset för Patong minskar - tvärtom! Varje år slår nya hotell, restauranger, barer och andra verksamheter upp här och fler och fler besöker detta område för varje ny säsong. 

Vad är det då som lockar så med just Patong? Stranden är i sig lång, vit och vacker, även om den nästan har tagits över av alla turistaktiviteter, parasoll och soldyrkande människor. Intill ligger Patong stad som bjuder på Phukets, och förmodligen hela Thailands, bästa shopping och nattliv. Den som har tråkigt i Patong har tråkigt överallt! 

Innan turismen satte fart på Phuket var Patong en liten fiskeort - det är svårt att föreställa sig när man kommer hit idag. 

Karon

Karon Beach är öns tredje längsta, även den belägen på Phukets västkust, mitt emellan Patong och Kata. Efter Patong är Karon semesterfirarnas favoritdestination, särskilt om man gillar att snorkla, dyka eller bara njuta av en något lugnare strand än Patong. Karons centrum är en livlig liten ort, även här bjuds man på shopping och nattliv av schyssta mått. 

Kata

Kata Beach ligger strax under Karon. De som reser till Phuket med barn trivs oftast bäst på Kata som är en strandremsa omgiven av prunkande grönska. Stranden består av finkornig, ljus sant som är ljuvlig att leka i och vattnet är långgrunt. Intill stranden ligger Kata samhälle vari du finner allt från bank till butiker, restauranger, barer och nattklubbar. Bara för att Patong är större innebär det inte att man behöver sakna något på de andra orterna. 

Chalong Bay

Trion Patong-Karon-Kata är världsberömd och platserna som de flesta Phuketbesökare söker sig till, men det finns fler guldkorn! Chalong Bay passar inte den som kommer i taxi och vill slå sig ner vid en vit sandstrand efter som strandkanten här är lerig, men viken lämpar sig alldeles ypperligt för den som kommer hit med båt! Många båtar trängs här under dagens mest populära timmar (morgon och eftermiddag) - väl värt ett besök! 

Kamala

Kamala ligger norr om Patong och erbjuder en avsevärt lugnare tillvaro än sin högljudda granne. Detta är en liten vik som eventuellt är Phukets finaste lilla pärla - här är tempot lägre, människorna färre och grönskan intensiv. Hotellen är små och charmiga… Kamala är lite av en välbevarad hemlighet på Phuket och de som älskar den här platsen är försiktiga med att göra för mycket reklam för den av rädsla för att den ska gå i de andra städernas fotspår och bli överexploaterad. 

Nai Yang & Nai Thon

Nai Yang och Nai Thon är två lugna stränder på Phukets norra kust. Här finns få hotell och restauranger och man ser inget av det nattliv man ser på orter som Patong och Karon - än. Atmosfären är lugn och ”laid-back”.

Den som gillar djur och natur kan kanske intresseras av att havssköldpaddorna lägger sina ägg på just Nai Yang Beach.