Phuket – Fakta

Fem snabba: 

  1. Storlek: 576 km2
  2. Högsta topp: 529 meter
  3. Invånarantal: drygt 600 000
  4. Huvudstad: Phuket City 

Historia

Phuket är en stor ö, dessutom belägen väldigt nära fastlandet, och dess historia sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Förr om åren gick Phuket under namnet Thalang (lokalt) och Jung Ceylon (på västerländska navigeringskartor). Phuket fick inte sitt nuvarande namn förrän relativt nyligen. Ordet Phuket betyder antingen bergsjuvel efter orden Phu (berg) och Ket (juvel) på thai, eller så är det malajiska för kulle - man vet inte riktigt säkert och båda varianterna känns högst tänkbara.

Phuket var på grund av sitt strategiska läge alltid en viktig handelspunkt för allt från araber till indier, malajer,  burmeser, kineser och siameser - för att inte nämna européerna.

Det var den portugisiske upptäcktsresande Fernao Mendes Pinto som var först med att nämna Phuket i sina reseloggar. Han kallade Phuket Jung Ceylon och beskrev platsen främst som en viktig hubb för handelsskepp där de stannade till för proviant och andra förnödenheter. 

Tsunamin 2004

Ingen då levande svensk undgick den fruktansvärda nyheten om tsunamin som slog till över stora delar av Sydostasien julen 2004. Tiotusentals människor dog varav flera tusen var i just Thailand - cirka 250 människor dog på Phuket. Ön drabbades hårt och stora kustdelar ödelades. Det har nu gått över ett decennium sedan Tsunamin och eftersom Phuket trots allt är så populärt var återuppbyggningsprocessen både snabb och effektiv, idag syns knappt några spår efter Tsunamin alls. Det finns dock många människor, både på plats på Phuket och här hemma i Sverige, som bär spåren inom sig, sår och vemod som aldrig helt kommer att kunna helas. För vissa är det viktigt att få resa tillbaka till platsen där förödelsen ägde rum, andra vill aldrig mer åka tillbaka.

Turism

Turistindustrin är enorm på Phuket och mest intensivt är det i området runt Patong Beach vid öns västra mitt. Mestadels av Phukets nattliv och shopping finns vid Patong och området fortsätter att utvecklas i hög fart. Andra populära områden är Karon, Kata och Kata Noi, men det finns flera andra omtyckta platser - läs gärna mer om dem under ”Stränder”.

Turismen satte fart på Phuket på 1980-talet, de finkorniga sandstränderna på Phukets västkust var sinnebilden av ett perfekt paradis för soldyrkande nordbor. När Tsunamin slog till ödelades mycket, men redan ett år senare var mycket av det återuppbyggt. Varje år dyker flera nya hotell och företag upp på Phuket, framgångarna vet knappt några gränser. År 2005 röstades Phuket fram som en av världens 5 bästa platser att njuta av pensionen på, vilket tusentals européer faktiskt gör idag.

Flora & fauna

Sjuttio procent av Phuket består av berg, topparna löper hela vägen från norr till syd. Resterande andel är slätter som främst täcker de centrala och östra delarna av Phuket. Det finns nio bäckar på Phuket, men inga floder. 

Vad gäller odlingar så är det skog, gummi och palmolja som tillsammans står för över 60 %, men dessa industrier syns inte särskilt mycket från västkusten dit man vanligtvis reser på semester. Östra sidans stränder är leriga och inte alls särskilt inbjudande för sol och bad, men i syd finns en populär utkikspost. 

På nordvästra kusten finns en nationalpark kallad Sirinat National Park, den täcker en skyddad yta på 90 km2. Nai Yang stranden är en del av detta reservat, det är bl.a. hit Havssköldpaddorna kommer för att lägga sina ägg.

Ta sig hit och ta sig runt

Det är lätt att ta sig till Phuket, man kan till exempel flyga direkt hit med flera olika svenska och europeiska flygbolag. Om man inte flyger direkt till Phuket så går det flera flyg hit varje dag från stora flygplatser som de i Bangkok, Singapore och Doha. Phukets flygplats har förkortningen HKT.

Det vanligaste sättet att ta sig runt kortare sträcker på Phuket är med Sonthaew, eller Tuk-Tuk som de oftare kallas. Just Phukets Tuk-Tuks är lite större och lite finare än de som syns i resten av Thailand, det är ett suveränt sätt att resa runt på. 

Man kan givetvis också ta taxi, hyra bil eller scooter, eller testa att åka buss. Transportsystemet på Phuket, liksom i övriga Thailand, är bekvämt och pålitligt.