Att se och göra i Chiang Mai

Bara en vandring i staden kan ta flera dagar

Något som tidigare var ett vanligt talesätt var att ”En dag i Chiang Mai var nog för att se staden och dess omgivningar”. Numera är detta långt från sanningen i och med alla de olika delar och variationer som upptäcks inom denna stora provins. Idag handlar det kanske istället om 1-2 veckor för den som verkligen vill uppleva allt det som denna stad och dess omgivande kultur har att erbjuda. Den gamla staden har en kultur och ett hantverk som verkligen är ett måste att se och kanske köpa några souvenirer att ta med sig hem. Förutom detta kommer Chiang Mai också att var mycket känt för sin produktion av vackra silversmycken, vilket i och för sig hela den norra regionen kan ståta med men där det största urvalet finns i de stora städerna.

Naturligtvis kommer den som vill att finna ett lockande uteliv i Chiang Mai, även om detta inte är det som lockar de flesta. Här finns traditionella restauranger sida vid sida med moderna ölbarer. Det som lockar mest kanske ändå är alla de berg och byar som finns samt de många vattenfallen och floderna som kan ses omkring alla de olika vandringsleder som finns eller de guidade turerna som kan bokas. Något som också är mycket uppskattat är alla de olika platser där besökaren kan lära sig det traditionella sättet att skapa olika produkter samt gå några av de många matlagningskurser som finns.

Hotellen erbjuder olika dagsturer

När den som kommer till Chiang Mai inte vill vara den som tar sig an detta stora område med många attraktioner och sevärdheter på egen hand, så kommer detta inte att vara något som helst problem. Här finns det en väl utvecklad turistindustri, vilket sträcker sig från att många människor talar bra engelska till att det finns massor av mindre resebyråer och hotell som erbjuder guidade turer och korta resor samt transporter till det som de flesta vill se vid ett besök. Här kommer det naturligtvis nästan alltid vara så att detta val medför att det kostar lite mera att se saker och ting, men i gengäld så blir livet enklare och koncentrationen kan läggas på andra saker under semestern.

Att upptäcka Chiang Mai på egen hand

Nu kommer det också att vara helt möjligt att se och upptäcka alla de olika saker och attraktioner som finns på egen hand. Bara detta val kan bli ett stort äventyr i sig. Det första som händer i det fallet brukar i allmänhet vara att besöka alla de olika sevärda platserna i staden. Här finns det allt från marknader och museer till tempel och pagoder som helt enkelt inte får missas. För att ta sig till de olika turistmålen lite avsides från stadskärnan, så brukar det alltid bli bästa med valet av en tuk tuk eller en taxi. Det som kanske inte ska utföras på egen hand är trekking och flodturer, då detta kräver kunskap om regionen som bara en guide har om vanan sedan tidigare inte finns gällande detta område.

Från tempelbesök till vandringsleder

Som tidigare nämnts så finns det saker som ska utföras med guide och saker som kan utföras på egen hand. Då det gäller att besöka alla de olika tempel, museer och vandringsleder som finns samt även många av de vackra vattenfallen så brukar detta dock gå bra att utföra. Något att tänka på när dessa besök görs, är att Chiang Mai är en stor destination för turism. Thailand är ett av de länder i världen som tillämpar dubbla priser. Detta betyder att turister och utlänningar i många fall betalar det dubbla priset vid de platser där det finns en entréavgift. Detta är något vedertaget och inget konstigt som är en anledning för bryska kommentarer.

Trekking och flodturer

Det som Chiang Mai är mest känt för kommer fortfarande att vara den storslagna och enastående natur som har bevarats, vilket för länge sedan har gjort denna destination till en plats för vandring, trekking, flodturer och andra naturaktiviteter. Här finns det de som har stor vana vid detta och kan området, vilket gör att enbart dessa kan utföra alla olika aktiviteter på egen hand. De som inte känner till området eller besöker det för första gången, kommer alltid att vara de som ska ta en guidad tur för att få en så stor behållning som möjligt av sin resa. Dessa turer beställer de flesta direkt på sitt hotell eller via en turarrangör i staden.