Traditionell och modern mat i Chiang Mai

Stor variation på maten för alla besökare

Om det är någon del i Thailand som har en speciellt stor variation då det gäller olika typer av mat och maträtter, så kommer detta förmodligen att vara just Chiang Mai och de nordligaste delarna av landet. Här kommer till att börja med angränsningen till andra länder såsom Laos och Myanmar att vara något som spelar in på variationen. Annat som gör denna variation så intressant och spännande är att det folk som bor i bergen har helt andra matvanor än de som bor i städerna. Naturligtvis kommer det att finnas alla de olika rätterna även i själva Chiang Mai, men när viljan att uppleva det äkta finns, så är det enbart möjligt att göra detta där maträtten har sitt ursprung.

Utöver detta finns det även något annat som gör att Chiang Mai har en större variation av mat och smaker än många andra delar av landet. Detta är att temperaturen i denna del skapar förutsättningarna att odla många av de ingredienser som annars inte går att odla i Thailand. Då det gäller frukter och grönsaker så är Chiang Mai ett mecka för alla matintresserade. När det gäller olika drycker så finns det här även traditionella drycker samt alla de olika importerade sorterna som de flesta är vana att finna på restauranger och uteställen i de flesta delar av världen.

Traditionella maträtter som kommer från Chiang Mai

Något som är alldeles unikt och speciellt för Chiang Mai och norra delarna av Thailand är att de har behållit många av sina traditioner gällande den mat de äter. Här finns det idag många av de maträtter som kommer från Chiang Mai, som numera serveras på liknande sätt över hela Thailand. Dock kommer aldrig det äkta och genuina att komma till sin rätt och det finns också flera maträtter av traditionell karaktär som aldrig lagas och serveras någon annanstans i Thailand. Ett par av de som kan nämnas för alla som vill prova något som är unikt för platsen de besöker är Jeen Som Mok Kai och Kaeng Hang Lei. Vad det är får vara en överraskning, medan den mest kända rätten Khao Soi numera kan fås över hela Thailand.

Maten på restauranger i Chiang Mai

Då det gäller mat på restaurang i Chiang Mai, så kommer det här att finnas olika klasser att välja på. Precis som när resan går till andra platser med mycket turism i världen, så spänner detta mellan allt från snabbmat till förstklassig fine dining. De olika maträtter som finns på menyerna är också många och mycket varierande. Här finns naturligtvis pizza, hamburgare och KFC, medan dessa delar plats med de traditionella thaiköken och de internationella restaurangerna och barerna. Allt detta gör att den som vill finner precis det den vill äta för dagen i Chiang Mai och de stora städerna i norr.

När turisten köper mat på gatan

Något av det roligaste för alla de som inte är rädda att prova på något nytt, kan vara att köpa en lunch eller en mindre bit mat att tugga på från en gatuförsäljare. Här är det många som varnar för detta, men i verkligheten är det sällan något fel på detta eller någon som blir sjuk av denna mat. Är det dels mat som känns igen, så kan det en del gånger vara så att den till och med smakar bättre än på den senaste restaurangen som serverade samma rätt. Naturligtvis kommer det även att finnas mycket udda mat att köpa på gatan också. Här talas det då om grillade farmråttor, knaperstekta spindlar och ormar. Är det så att en av de som verkligen törs prova gör detta. Så brukar faktiskt det mesta av denna mat också smaka riktigt gott.

Dryck till maten och festen i Chiang Mai

Om det är en kväll ute på stan för fest och party som gäller eller om det bara gäller någon god dryck till maten, så kommer inte Chiang Mai att svika på denna punkt heller. Här finns det i den stora stadskärnan ett stort urval av restauranger och barer som har inriktat sig på att tillgodose vad alla turister och besökare söker efter på sina resor. Det brukar i allmänhet finnas ett stort urval av viner, en rad olika spritsorter samt också ett relativt brett sortiment av olika öl. För alla de som inte dricker alkohol kommer det naturligtvis att precis som på alla andra platser i Thailand finnas alla de drycker som de är vana vid.