Fakta om Chiang Mai

Geografiska fakta

Som, dagens moderna tal, residensstad för den norra regionen av Thailand så ligger Chiang Mai cirka 700 kilometer från Bangkok och är indelad i hela 22 olika distrikt. Chiang Mai kommer således att vara en av de största städerna som kan ses i norra Thailand och den dal som stadskärnan är placerad i ligger på en nivå av cirka 300 meter över havet. Den nordligaste delen av detta stora distrikt gränsar direkt till Myanmar, tidigare Burma, där floden Kok fungerar som gräns. De andra delarna gränsar till andra provinser som Mae Hong Son i väst samt på den östra sidan till Chiang Rai, Lampang och Lamphun. I norra delen gränsar Chiang Mai distriktet till Tak-provinsen, där en annan välbesökt stad vid namn Mae Sot kan hittas.

Den som reser till Chiang Mai kommer även att komma till ett landskap och en provins som till stora delar består av ett bergigt landskap. Den högsta punkten i provinsen finns på berget Doi Inthanon och är belägen 2565 meter över havet. Utöver detta så är de flesta av de berg som finns och det breda landskap mellan dessa toppar beklädda med tropisk regnskog, vilket ger en härlig hög luft med mycket fuktighet. Den area av land som provinsen Chiang Mai utgör omfattar 20107 kvadratkilometer, och inom detta område bor det cirka 180000 invånare. Det invånarantal som beräknas bo i de olika städerna ligger runt 700000 människor.

Historiska fakta

Sedan långt tillbaka så är Chiang Mai kallat och bär namnet ”Thailands Rose of the North”, vilket står som ett spännande äventyr in i en unik värld av ett kulturellt och naturligt land med många olika ansikten som attraherar alla med sin vänlighet och gästfrihet från alla som lever sitt liv i denna del av Thailand. Stadens namn betyder ”ny stad”, vilket i och för sig inte längre stämmer men säkerligen var ett slående namn när den grundades. Numera är det över 700 år sedan staden grundades den 12:e april 1296 av Kung Meng Rai Den Store. Chiang Mai grundades då som huvudstad i det som kallas för kungadömet Lanna.

Här samtalades det en överenskommelse att just Chiang Mai skulle bli den ledande staden i detta kungadöme tillsammans med Kung Ramkhamheng av Sukhothai och Kung Ngam Muang av Phayao innan det slutliga beslutet togs. Efter det blev Chiang Mai inte enbart huvudstaden och den kulturella kärnan av kungadömet Lanna. Här blev det också det stora centret för buddhism i norra Thailand. Kung Meng Rai var själv en stor religiös ledare och grundade många av de gamla tempel som fortfarande idag finns att beskåda. Idag ser det i och med stadens popularitet ut att ha varit det rätta valet, och årligen besöker tusentals och åter tusentals människor denna mytomspunna stad.

Olika tempel i Chiang Mai

Att Chiang Mai är den lugna staden i norra Thailand som verkligen ligger den buddhistiska tron och livsstilen varmt om hjärtat är enkelt att se med anledning av alla de olika tempel som finns. Här har denna stad grundats med dessa som fokus och ledstjärna i livet. Här finner den som besöker välbevarade tempelbyggnader som byggdes redan för över 700 år sedan. De mest kända som finns i staden är Wat Phra That Doi Suthep, Wat Phra Singh och Wat Chedi Luang. Förutom de tempel som kan finnas kommer det också gå att göra ett besök på olika museer som talar om livet och den religiösa tro som alltid funnit i detta bergiga landskap.

Kulturella fakta

Det mesta gällande alla de olika och mytomspunna kulturella fakta gällande Chiang mai kommer den som vill ha information om att kunna finna med ett besök på Lanna Folklife Museum. Här finns alla de olika skillnader som det traditionella livet i Lanna-regionen betytt, och fortfarande betyder, representerade på ett bra sätt. För alla de som vill veta mera om det kulturella livet genom tiderna i denna region, så finns det även guidade rundturer som är mycket populära. Ett annat sätt att finna reda på saker som andra inte vet är att tillfråga en munk i något av de många tempel som finns, vilket är en person som kommer att kunna ge mycket information.

Turism i Chiang Mai

I och med att det finns så mycket att se och uppleva i Chiang Mai och hela den region som staden befinner sig i, så kommer detta att vara något som innebär att massor av turister besöker denna del av Thailand varje år. Chiang Mai har blivit en plats som ses som en mycket scenisk plats med bergspartier, dalar, flora och fauna i en balanserad sammansättning där det finns något som tilltalar alla. Att det sedan idag även finns allt det moderna och ett stort urval av olika ingredienser och maträtter gör även sitt till. När turismen är så stor och kraftig är det också viktigt att tänka på att detta är en plats och ett naturellt samt kulturhistoriskt fenomen som ska bevaras. Här gäller det att ta hand om sitt skräp och besöka denna plats på jorden med respekt för allt det som finns att se.